Inmeten en ontwerpen van 650 glaspanelen voor energie-neutrale woningen

In Soesterberg (provincie Utrecht) worden 39 bestaande huurwoningen zodanig gerenoveerd, dat ze bijzonder energiezuinig worden. Het project heet niet voor niets ‘Nul op de meter’. 3DX3 werkte mee aan deze renovatie.

Wij hebben de badkamers, keukens en toiletten ingemeten door 3D laserscanning. Daarna werden ze voorzien van op de millimeter op maat gemaakte glazen wandpanelen. Alle ruimtes werden een paar weken voor de renovatie door ons ingescand. En het vermoeden werd bevestigd: iedere ruimte bleek inderdaad net even anders. In totaal werden er ruim 650 panelen door ons op tekening gezet. Deze konden prefab worden aangeleverd op de bouw.

3DX3 ontwikkelde hiervoor een speciale softwaretoepassing, waarbij gebruik wordt gemaakt van een parametrisch blauwdrukontwerp. Hierbij wordt de tekenaar virtueel in de ruimte gezet en boetseert hij als het ware de panelen en sparingen op de juiste maat en positie. De productie- en montagetekeningen worden vervolgens automatisch en razendsnel gegenereerd, compleet met de juiste bemating en instructies.

Geen enkele muur bleek vlak

Bijna geen enkele muur is vlak en daarom worden de glaspanelen over het bestaande tegelwerk op afstandhouders geplaatst. Met behulp van de scans wordt per afstandhouder de opvuldikte bepaald en bij de montagegevens gevoegd.

De posities van de afstandhouders, wandcontactdozen en schakelaars worden direct voorafgaand aan het scannen gemarkeerd waardoor de monteurs en installateur letterlijk zien waar voorzieningen moeten worden getroffen. Wel zo makkelijk en snel, maar ook minder kans op fouten.

opdrachtgever: Woningcorporatie Portaal
hoofdaannemer: BAM
glasleverancier: Glazz / Steinfort Glas